Anadolu adaçayı (Salvia Triloba L.) türünün yapraklı ve çiçekli dallarından su buharı distilasyonu ile elde edilen uçucu yağdır. Ülkemizde özellikle Muğla ve Fethiye bölgelerinde elde edilmektedir. Sarımsı veya renksiz, özel kokulu ve yakıcı lezzetli bir sıvı olup %60 kadar sineol taşımaktadır. Gaz söktürücü, sindirim düzenleyici, ter kesici ve idrar arttırıcı özellikleri vardır. Dahilen küçük miktarlarda (günde 3-5 damla), 1 fincan suya damlatılarak içilir. Haricen yara iyi edici, antiseptik ve karın ağrısına veya gaz söktürmek için kullanılmaktadır. Bu yağa "Elma Yağı" denmesinin nedeni, bu yağın elde edildiği Salvia Triloba türünün bazı dalları üzerinde, küçük bir elmayı andıran, esmer-yeşil renkli mazıların bulunmasıdır.
Uygulama Metodları: * Masaj * Kompres * Banyo
Latince Adı: Oleum Salvia Lavendulifolia
İçindekiler Adaçayı (Acı Elma) Yağı
Kullanım Şekli AWE Aromaterapi yağlarının kullanım prensiplerinin daha iyi anlaşılması ve özelliklerinden maksimum fayda sağlanabilmesi için bu kullanım kılavuzu hazırlanmıştır. -
AWE Aromaterapik Yağlar %100 saf Awe Aromaterapi Yağları tek veya karışım olarak kullanılabilir.Çeşitli Awe Aromaterapi Yağları ile kendinize özel karışımlar yaratabilir ve tadını çıkarabilirsiniz. -
Aromaterapi Yağlarının Genel Uygulama Metotları
1. Masaj: Bu uygulama insan organizmasının kemik, kas ve sinir sistemi iyi bilen masörlerce yapılmalıdır. Tahriş edici özellikleri nedeniyle uçucu yağların masaj için doğrudan kullanılması uygun değildir. Taşıyıcı yağlarla seyreltilmesi gerekir. Seçtiğiniz esansiyel yağları, tavsiye edilen taşıyıcı yağın içine damlatarak harmanlayabilirsiniz. (Her 10 ml için 5 damla)
2. Kompres: Bir mendil veya peçeteye birkaç damla esansiyel yağ damlatılarak tavsiye edilen bölgeye uygulanabilir.
3. İnhalasyon: Salon veya odalarda, koku taşları veya koku lambaları üzerine 3-4 damla sevdiğiniz bir Awe Aromaterapi Uçucu Yağı veya karışımları ile, sakinleştirici, dinlendirici,rahatlık ve neşe veren, kışın soğuk algınlığından koruyucu ve tedavi edici ortamlar yaratılabilir.
4. Banyo: Ilık suyla dolu bir küvete 8-10 damla yağ ekleyin ve elinizle dağıtın. Aromanın etkisini görmek için en az 10 dakikanızı suda geçirin.
5. Friksiyon: Yeterli miktar yağ, baş parmak, parmaklar, el ayası ile yapılan, küçük alanlı dairesel kaydırma ve bastırma hareketleri ile uygulanır. Friksiyon, deri altındaki kas ve dokuları etkiler. Etkisi doğrudandır.
6. Dahili kulanım (İçme): Bir çay kaşığına 3-4 damla veya bir bardak meyve suyuna 7-8 damla ilave edilerek içilebilir. - AWE Aromaterapi Yağlarının Kullanımında Dikkat Edilecek Hususlar - Uçucu yağlar, masaj yapılırken, mutlaka taşıyıcı yağlarla seyreltilerek kullanılmalıdır. - Uçucu yağlar uygulama sırasında gözle temas ettirilmemelidir. - Küçük çocuklar ve ev hayvanlarının ulaşamayacağı yerlerde muhafaza edilmelidir. - Hepatit, epilepsi, kanser, parkinson, alerji gibi ciddi rahatsızlıkları olanların önceden mutlaka doktorlarına danışmaları gerekir.
Ada Çayı: Diğer İsimleri : Kutsal bitki, Salvia officinalis, Feuille de sauge, Salvie folium, Sauge
Botanik Bilgi : Ballıbabagillerden; özellikle Akdeniz bölgesinde yetişen ıtırlı bir bitkidir.30-75 cm. arasında boylanabilen adaçayı türleri, kışın yapraklarını dökmeyen, dayanıklı otsu ya da çalımsı bitkilerdir. Menekşeye benzeyen çiçekleri haziran - temmuz aylarında açar. Kare kesitli tüylü gövdesi, bitkinin ikinci yılında odunsulaşır. Genellikle yakıcı kokuşu olan gri-yeşil yaprakları, bazı türlerde alacalı, hatta kırmızı ve mor renklerde olur. Çift dudaklı, derin hazneli çiçekleri genelde mor-mavi renkli iken, seyrek olarak beyaz ya da pembe renkli çiçek açan türleri de görülür. Bitkinin minik tohumları koyu kahverengi ve yumurta biçimlidir. Genelde tohumuyla kendiliğinden çoğalan adaçayı bitkisi, istenirse gövde çelikleriyle de üretilebilir.
Bilinen Bileşimi : Eterik yağ ( tuyon, sineol, borneol, pinen ), saponin, tanen, glikozid, pikrosalvin, reçine, fumarik asid, irsol asidi, oleanol asidi,ntriacoton, flavon, asparagin , uvaolpa radifenol.
Faydaları : Şekerli hastaların sinirlerini teskin eder. Midevidir. Sindirimi kolaylaştırır. Dispepsi (hazımsızlık) durumunda çok etkili bir gaz söktürücüdür. Gece terlemelerini en aza indirger. İdrar söktürücüdür. Kadınlarda dölyatağı kaslarını uyarır. Aybaşı düzensizliklerini ve aşırı sancıları giderir. Östrojen hormonu içerir. Menopoz dönemi sıkıntılarını azaltır. Adaçayının içerdiği uçucu yağ, mukoza zarlarını iyileştirdiği için ağız, dişeti ve dildeki şikayetlerle boğaz ve bademcik enfeksiyonlarına karşı iyileştiricidir. Bitki, antifungal etkiler taşır. Yani ciltteki mantarlara sürülürse onları yok eder. Adaçayı yaraların iyileşmesini hızlandırır. Adaçayı dişleri beyazlatır ve sağlamlaştırır.
Not : Grip ve nezle salgınlarında oturduğunuz odada adaçayını kekikle beraber kaynatırsanız odayı dezenfekte eder.
Yan Tesirleri : Tansiyonu yüksek olanlara günde 1 bardaktan fazlası yasak. Hamilelere ve karaciğer iltihabı olanlara yasak. Erkeklerde cinsel gücü azaltır, kadınlarda ise artırır.
Kullanım Biçimleri : Çay Hazırlamak: Yarım veya bir tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış kuru yaprak, bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır ve üstü kapalı olarak 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak içilir. Taze bitki kullanılması durumunda 4-5 dakika demleme süresi yeterlidir.Çalkalama/Gargara: 2-3 tatlı kaşığı kurutulmuş ve ince kıyılmış yaprak, 2 bardak soğuk suya eklenir ve ateşe konur. kaynamaya başlayınca ocaktan indirilir ve üstü kapalı olarak 15 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde pek çok kere 5-10 dakika süreli gargaralar yapılır.
Tentür Kullanımı : Günde 3 kere, 15-20 damla kadar D2 inceltisindeki tentür, yarım kahve fincanı suya eklenerek alınır. Çay olarak kullanılabildiği her yerde tentür de kullanılabilir.
Karışımlar : Gargaralarda ve çalkalamalarda kekikle, sindirim sorunlarında ise Mayıs papatyası ile eşit oranda karıştırılır. Adaçayı Sirkesi : Geniş ağızlı bir şişe, çayır adaçayı çiçeği ile doldurulur, çiçeklerin üstüne çıkacak kadar doğal üzüm sirkesi eklenir ve şişe 14 gün güneşte veya sıcak bir ortamda, arada bir çalkalanarak bekletilir ve süzülür.
Oturma Banyosu : İki avuç dolusu yaprak soğuk suda gece boyunca bekletilir. Ertesi gün kaynama derecesine kadar ısıtılır, 5-6 dakika demlendikten sonra süzülür ve banyo suyuna eklenir.
|